Coaches' corner

Moikka tatelaiset,

Coaches' cornerissa tutustutan teidät valmennusfilosofiaani, perustuen seuraaviin tukipilareihin:

  •             ” The Inner Game of Tennis ” W. Timothy Gallwey
  •             paketti-ajatteluun
  •             miten katsoa palloa
  •             luonnolliseen liikkumiseen
  •             ” The Ball will Tell You What to Do “ Kent DeMars

Tutustutaan ensimmäiseksi The Inner Gameen. Tämä klassikkokirja on lyhyt ja helppolukuinen ja löytyy varmasti jokaisesta kirjastosta lainattavaksi, mutta YouTube:sta löytyy myös kattavia yhteenvetoja teoksesta. Esimerkiksi: https://www.youtube.com/watch?v=jgP_32xUslY 

” Every game is composed of two parts, an outer game and an inner game. …….Inner game is the game that takes place in the mind of the player, and it is played againts such obstacles as lapses in consentration, neurvouness, self-doubt and self-condemnation.”

Sisäinen peli on siis korvien välissä, kun ulkoinen peli on lyöntitekniikka, vastustaja, pistelasku jne. Kummatkin ovat tärkeitä, mutta yleensä keskitytään liikaa ulkoiseen peliin. 

Kirjassa on jaettu henkilö nerokkaasti kahteen rooliin, self 1( käskijä ) ja self 2 ( tekijä ). Optimitilanne on silloin kun pelaaja luottaa tekijään (self 2), siihen että kun peliä on harjoiteltu, niin nyt tarvitsee vain toteuttaa. 

Yksi self 1:en aiheuttamista olotiloista on varmaankin jokaiselle tuttu - eli KIPSI !!

Kipsi ei ole välttämättä negatiivinen olotila, sehän vain kertoo, että pelaaja VÄLITTÄÄ.

Lyhyesti kipsi on pelko- tai toivetila (mitä jos), jossa pelaajan mieli on täystyöllistetty (” nyt jos mä voitan tän pisteen niin ……. mut älä nyt hitto soikoon tee taas tuplaa”, jne.).

Kun pelaaja on kipsissä, todennäköisemmin mielessä myllertää yksityiskohtaisia neuvoja itselle, siitä miten lyönnit tulee suorittaa teknisesti oikein, ja juuri nämä nerokkaat ohjeet usein aiheuttavat selkeää jäykkyyttä ja ajoitusvirheitä lyönteihin. 

Kipsi voi myös olla voimavara, jos sitä osaa käsitellä. Yksi asia mikä helpottaa sitä on se, että pelaajalla on selkeät game planit, niin omaan syöttö-, kuin palautusvuoroon.

Mieli pitää valjastaa johonkin yksinkertaiseen tehtävään!

Sisäisen pelin vastakohtana on ulkoinen peli (Outer game) ja lyöntien teknisten taitojen hallintaan YouTubesta löytyykin pilvin pimein materiaalia. Tärkeimpiä lyöntejä yleensä ovat syöttö, syötönpalautus ja peruslyönneistä usein kämmenlyönti. On toki tärkeä kehittää heikkoja pelialueita, minimoida heikkouksia, mutta voittoisan pelin taustalla todennäköisesti on joku vahvuus. Eli pelisaavtukset perustuvat usein vahvuuksille ja niihin pohjautuville gameplaneille. 

Syöttö on se lyönti, joka hajoaa yleensä ensimmäisenä. Rytmi on mielestäni syötön tärkein elementti. Helpoin tapa luoda toistuva rytmi on laskea rauhallisesti syötön vaiheita toteutuksen aikana. Yks – kaks on se laskukaava mitä itse käytin (yks, tauko, kaks). 

Syötönpalautuksessa pallo tulee nähdä noston lakipisteessä. Juuri silloin ennakoiva katse näkee mitä sieltä tuleman pitää.

Peruslyöntipeliin voit kokeilla pallon varjoon osumista! Varsinkin halleissa pelatessa pallo on selkeästi tummempi alapuoleltaan ja, mikäli osut palloon ”päiväntasaajan” kohdalla, saat pallon ainakin verkon yli. Inner game-kirjan "Pomppu – lyönti" (Bounce-hit) on toinen tapa rytmittää peruslyönnit (ja hiljentää pään sisäinen melu), mutta siinä toisinaan piilee vaara, että pelaaja rupeaa juoksemaan päin pomppukohtaa.

Federerin kämmenlyöntin on hyvä benchmark moderniin kämmenlyöntiin, katso esimerkiksi https://www.youtube.com/watch?v=19Cq2VmPfrU , jota olen läpikäynyt tunneillani. Se on ihan ok materiaalia paitsi että videossa ei kiinnitä jalkatyöhön huomiota (oikea jalkaterä osoittaa osumakohtaan).

Jorge Capestany on myös sellainen hemmo johon kannatta tutustua. Hänellä on sadoittain videoita; - varsinkin hidastusvideot kuten esim. R F slow motion musiikilla ovat ihan katsottavia.

 Hyvää tenniskauden jatkoa, nähdään kentällä!

Rildo siis the Coach